Megoldásfókuszú (brief) coaching

 

Leggyorsabb coaching technika

A Brief Coaching egy olyan terápiás megközelítés, amely a rövid, célorientált ülésekre és a változásra összpontosít. Ez a megközelítés különösen hatékony lehet olyan helyzetekben, amikor a kliensnek konkrét problémája vagy célja van, és gyors eredményekre vágyik. Itt van néhány kulcsfontosságú jellemzője:
1. Rövid és célorientált
A Brief Coaching célja a gyors, hatékony változás elérése. A coaching folyamat egyértelmű, meghatározott célokkal indul. Általában egy vagy két ülésre szerződik a coach és az ügyfél, ami segíti a koncentrált és célzott munkát.

2. Jelenorientált
A fókusz a jelenlegi helyzeten és a jövőbeli célokon van. A Brief Coaching nem feltétlenül mélyed el a múltbeli események elemzésében, inkább a jelenbeli kihívások és a jövőbeli irányok iránti érdeklődésre összpontosít.

3. Rendszerorientált 
A rendszerorientált szemlélet azt jelenti, hogy figyelembe veszi a környezeti tényezőket, a kapcsolatokat és az egyéni kontextust a változás elősegítése érdekében. A rendszerszemlélet segíthet megérteni a problémák szélesebb összefüggéseit.

4. Erőforrásokra összpontosítás
A Brief Coaching kiemeli az ügyfél erőforrásait, képességeit és meglévő pozitív aspektusait, hogy azokat használja fel a változás eléréséhez.

5. Kollaboratív megközelítés 
A kliens és a coach közötti kapcsolat erős hangsúlyt kap. A terapeuta támogatja és segíti a klienst, miközben együttműködnek a kitűzött célok elérésében. A kliens aktív résztvevő a változás folyamatában.  

6. Eredményorientált 
A Brief Coaching célja az eredmények elérése a lehető legrövidebb idő alatt. Ez azt jelenti, hogy a coaching folyamat gyorsabb és hatékonyabb eredményekre összpontosít.

7. Több területen alkalmazható
A Brief Coaching különböző területeken alkalmazható, például szakmai fejlődésnél, életvezetési kihívásoknál, párkapcsolati és egyéb területeken.  Dinamikus és célzott megközelítés, amely a kliens egyéni igényeire szabható. Annak érdekében, hogy a kívánt változásokat elérje, fontos a kliens és a terapeuta közötti szoros együttműködés, a tiszta célok kitűzése és a hatékony kommunikáció. Fontos kiemelni, hogy bár ez egy rövid távú megközelítés, hatékony lehet a változás elősegítésében és a célok elérésében.

Pszichológusunk

aki használja a brief coaching eszköztárát

Vladár Anita Pszichológus, Brief coach