Neuro-lingvisztikus programozás (NLP)

 A neurolingvisztikus programozás (NLP) egy olyan interdiszciplináris megközelítés, amely a kommunikáció, a gondolkodás és a viselkedés területén alkalmazza a szóbeli és nem verbális jelek elemzését. Az NLP kialakulása az 1970-es évekre vezethető vissza, amikor John Grinder és Richard Bandler vizsgálódásuk során a sikeres emberek viselkedési mintáit elemezték, akik képesek voltak hatékonyan kommunikálni és elérni céljaikat.  

 Az NLP alapelvei közé tartozik a modellalkotás, azaz a sikeres emberek gondolkodási és viselkedési mintáinak azonosítása, majd ezeknek a mintáknak a mások számára tanulhatóvá tétele. A "neurolingvisztikus" része a neurologiát, a nyelvet és a viselkedést egyesíti, hangsúlyozva az érzékszervek (neuro), a nyelvhasználat és a belső reprezentációk (lingvisztikus), valamint a cselekvési minták (programozás) összefüggéseit. 

 Az NLP magában foglal olyan technikákat, mint az ankkorálás (kívánt állapot rögzítése egy külső jel segítségével), a modellálás (sikeres emberek viselkedési mintáinak tanulása), a metamodellezés (nyelvi minták elemzése és pontosítása) és a reframing (egy helyzet vagy gondolat új keretbe helyezése). Ez a módszer elterjedt a személyes fejlődés területén, ahol az egyének céljaik elérésére és hatékonyabb kommunikációra törekednek. Az üzleti világban is alkalmazzák a vezetői készségek fejlesztésére és a hatékonyabb csoportmunkára. 

 Az NLP alkalmazása terápiás szituációkban is elterjedt, mivel segíthet a betegek érzelmi állapotának és viselkedési mintáinak megértésében, és a terapeutáknak hatékonyabb eszköztárat nyújt a kezelések során. 


Milyen problémáknál segítnet az NLP?

Többek között:
1. PTSD, abúzus kezelése
2. Belső konfliktusok feloldása
3. Szégyen kezelése
4. Fogyás és a természetes karcsú étkezés stratégiája
5. Pszichés allergiakezelés technikája
6. Gyors allergiakezelés
7. Szomatikus technikák
8. Gyors fóbiakezelés
9. Múltbeli kellemetlen élmények újra kódolása
10. Önkép fejlesztése
11. Belső motiváció tisztázása
12. Veszteség élmény, gyász feldolgozása
13. Halogatás kezelése
14. Dohányzásról való leszokás
stb.