Alkalmazott pszichológiai módszerekA felnőtt pszichológiai konzultációkon a segítő beszélgetés mellett pszichológusaink alkalmazhatnak különböző módszereket, amelyekkel célzottabban, gyorsabban, esetleg mélyebben rá lehet tekinteni egy adott területre. Az alábbiakban a Pszichogenezis Pszichológiai és Fejlesztő Központ szakemberei által alkalmazott módszerekről olvashat.
A módszerek használatára a megfelelő minősítések megszerzése jogosítja fel a pszichológust, ezért a tanácsadás előtt érdemes érdeklődni a választott szakember által alkalmazott gyakorlatokról.

Brief coaching

A Megoldásközpontú (Brief) Coaching rövidtávú, célorientált terápiás megközelítés, mely a jelenbeli kihívásokra és a gyors változásra összpontosít. Ez a rendszerszemléletű tanácsadás erőforrásokra és együttműködésre épül, célja az eredmények hatékony elérése a kliens számára kialakított konkrét célokon keresztül. Alkalmazható különböző területeken, beleértve a személyes fejlődést és a párkapcsolati kihívásokat. Egyik leggyorsabb coaching technika.

Rajzvizsgálat

Manapság a rajzelemzés reneszánszát éli, az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül. A rajzokat nem lehet manipulálni. "Rajzvizsgálattal ma már olyan objektív információkat lehet leolvasni, amelyeknek még a vizsgált személy sincs tudatában, és amelyek más módon rejtve maradnának" - állítja Vass Zoltán professzor úr, a hazai rajzelemzés egyik úttörője.

Neuro-lingvisztikus programozás (NLP)

A neurolingvisztikus programozás (NLP) egy pszichológiai és kommunikációs megközelítés, amely a viselkedés, a nyelvhasználat és a belső reprezentációk kölcsönhatásaira összpontosít. Az NLP segít az egyéneknek megérteni és átalakítani a gondolkodási és viselkedési mintázataikat, valamint hatékonyabb kommunikációt és személyes fejlődést elérni. Ez a módszer a célkitűzések elérésében, a konfliktuskezelésben és az önismeret fejlesztésében is hasznos lehet.

Az NLP tanulása olyan, mintha saját elméd nyelvét tanulnád.

Katatím imaginatív pszichoterápia (KIP)

Kontrollált körülmények között a tudattalan élménytartalom megjelenhet imaginatív, képi formában. Ezek a képek érzelmekkel telítettek, és szimbolikusan ábrázolják a tudattalan konfliktusokat, a személyiség deficitjeit, a kötődési nehézségeket és a korai traumákat. Terápiás keretek között a KIP tudattalanhoz közeli munkát tesz lehetővé, mely során a pszichológus szisztematikusan alakítja a képi élményeket a tanácsadás során.

Gyászfeldolgozás Módszer®

„… mert azt megtanultuk, hogyan szerezzünk meg valamit, de azt nem, vajon mit tegyünk, ha elveszítjük azt…”

(J. W. James-R. Friedman)

Gyászolni nem csak elvesztett szeretteinket lehet. Érzelmi kötődéssel bíró kapcsolataink elvesztése, életünk fordulatai, életszakaszaink változása, egy munkahelyváltás, de akár egy meg nem történt, "mi lehetett volna, ha" helyzet is elindíthat egy gyászfolyamatot. Tévhit, miszerint az idő minden sebet begyógyít. A gyászfeldolgozás módszer® segít a méltó lezárásban. 

Bővebben a módszerről a gyaszfeldolgozas.com weboldalon olvashat.