Pszichológusaink
Felnőttek részére

Pszichológus
Családterapeuta jelölt
Pszichológus, tréner, megoldásfókuszú coach
Haladó Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista
Rajzvizsgálati szakértő

Komplex integratív terapeuta jelölt
Pszichológus
Klinikai szakpszichológus jelölt
Komplex integratív terapeuta jelölt

Rácz-Dávid Barbara

Pszichológus

Sportpszichológiai szakpszichológus

Pszichológus
Egyetemi tanársegéd
Sport-pszichodiagnosztikai tanácsadó
 

Hogyan válasszunk pszichológust?A pszichológus kiválasztása fontos döntés, mivel az egyéni kapcsolat és a bizalmi viszony meghatározó a sikeres terápiában. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek a megfelelő pszichológus kiválasztásában: 

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra megfelelő szakembert?

  1. Mi a probléma?
Az első lépés, hogy tisztázza, milyen típusú segítségre van szüksége. Legyen az érzelmi probléma, párkapcsolati nehézség, stressz, vagy más mentális kihívás.

2. Pszichológus végzettsége és tapasztalata 
Ellenőrizze a szakember szakmai végzettségét és tapasztalatát. A coachok és a pszichológusok egészséges emberekkel foglalkozhatnak. A WHO kritériumai szerint az egészséges ember képes az önálló életvezetésre, képességeinek megfelelő munka elvégzésére, örömszerzésre és a társadalmi beilleszkedésre (szerepvállalásra).  Vannak azonban olyan komplexitású esetek, amiknek a kezeléséhez klinikai szakpszichológus, pszichiáter vagy pszichoterapeuta végzettségre van szükség. Ide tartoznak többek között a személyiségzavarral, hangulatzavarral, szorongásos zavarral, pánikkal vagy függőségekkel küzdők. 
Érdemes továbbá megnézni, hogy mi a pszichológus szakterülete.  Abban az esetben, ha valakinek speciális témájú kérése van, érdemes azon a területen dolgozó pszichológust keresni; például gyásszal kapcsolatos problémával gyászterapeutát, sporttal kapcsolatos kérdések esetén sportpszichológust/sport-pszichodiagnosztikai tanácsadót vagy az egész családot érintő krízis esetén családterapeutát.

3. Terápiás megközelítés/módszer: 
Különböző pszichológusok különböző terápiás megközelítéseket alkalmaznak. Néhány példa: kognitív-viselkedésterápia, pszichoanalízis, integratív terápia stb. Választás előtt érdemes tájékozódni, hogy melyik megközelítés a leginkább szimpatikus.
A Pszichogenezis Pszichológiai Központban alkalmazott módszerekről itt olvashat bővebben. 


4. Személyes szimpátia
Az első találkozás alkalmával figyeljen arra, hogy milyen benyomást kelt Önben a pszichológus. Az "összhang" vagy "kémia" rendkívül fontos a terápiás folyamatban.

A megfelelő pszichológus kiválasztása személyes és egyedi folyamat, és az együttműködésük eredménye hatással lehet az életére.