Szülőkonzultáció

 

Mi az a szülőkonzultáció?

A pszichológiai szülőkonzultáció egy speciális találkozó, amelyen a szülők egy pszichológussal beszélik meg gyermekük pszichés, érzelmi és viselkedési problémáit. Ez a konzultáció célja, hogy a szülők mélyebb megértést nyerjenek gyermekük viselkedéséről és érzelmi állapotáról, valamint segítséget kapjanak a megfelelő nevelési stratégiák kialakításához.

A pszichológiai szülőkonzultáció céljai

1. Diagnosztika: A pszichológus segíthet azonosítani a gyermek esetleges pszichés problémáit, például szorongást, depressziót, figyelemzavart vagy viselkedési zavarokat.  
2. Tájékoztatás: A szülők részletes információt kapnak a gyermek pszichológiai állapotáról, annak okairól és lehetséges következményeiről. 
3. Tanácsadás: A pszichológus praktikus tanácsokat adhat a szülőknek arra vonatkozóan, hogyan kezeljék a gyermek problémáit, hogyan támogassák őt és hogyan kommunikáljanak vele hatékonyan.  
4. Támogatás: A pszichológus támogatást nyújt a szülőknek a nehézségek kezelésében, valamint segíti őket abban, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat a gyermek érdekében.  
5. Stratégia kidolgozása: Együttműködve a szülőkkel, a pszichológus egyéni stratégiát dolgoz ki a gyermek fejlődésének és jólétének elősegítésére.

A konzultáció menete

1. Bevezető beszélgetés: A pszichológus megismerkedik a család helyzetével és a gyermek problémáival.  
2. Adatgyűjtés: A pszichológus információkat gyűjt a gyermek múltjáról, családi környezetéről, iskolai teljesítményéről és viselkedéséről.  
3. Elemzés: Az összegyűjtött adatok alapján a pszichológus elemzi a gyermek helyzetét és megállapítja a problémák okait.
4. Tanácsadás: A pszichológus megosztja megállapításait a szülőkkel, és javaslatokat tesz a lehetséges megoldásokra és stratégiákra.
5. Követés: A konzultációt követően rendszeres találkozókra is sor kerülhet, hogy nyomon kövessék a gyermek fejlődését és szükség esetén módosítsák a stratégiákat.
 

A pszichológiai szülőkonzultáció tehát egy fontos eszköz a gyermek mentális egészségének támogatásában, amely segít a szülőknek és a gyermeknek egyaránt abban, hogy megküzdjenek a kihívásokkal és előmozdítsák a gyermek boldogulását és jólétét.

Pszichológusaink 

szülőkonzultációra

 
Fülöp-Győri Noémi Pszichológus Családterapeuta jelölt
Farkas Dóra Egészségpszichológus, Gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus jelölt
Rajzinger-Cseke Zsófia Egészségpszichológus
Horváth Noémi Pszichológus, Tanácsadás- és iskolapszichológia szakirány